خاکبرداری اصفهان

خشت دوم عملیات خاکبرداری

در یک مرور کلی عملیات خاکی بشرح ذیل قابل توضیح میباشد :

یکی از مهمترین و شاید بتوان گفت خطرناکترین قسمتهای اصلی ساخت و ساز زمان خاکبرداری میباشد

برای اجرای تخریب و خاکبرداری اصفهان اینجا کلیک کنید.

در ابتدا باید این موضوع مطرح شود که بطور کلی چرا خاکبرداری انجام میشود

در طراحی یک ساخنمان برای انتقال بارهای موجود در سازه اصلی ساختمان به پی و نهایتا به زمین نیاز است تا مقداری خاک از سطح زمین تا تراز مشخص از انتهای پی برداشته شود تا توانایی اجرای پی ساختمان مهیا گردد .

مهم بودن این قسمت از اجرای ساختمان به حدی است که اکثر مجریان ساختمان تمایلی به انجام این قسمت از خود نشان نمیدهند که یکی از علل اصلی آن احتمال خطرات بی شمار در اجرای غیر مهندسی و غیر اصولی خاکبرداری میباشد .

این خطرات شامل خاکبرداری غیر اصولی و ریزش ساختمانهای اطراف و در بسیاری از موارد خطر مرگ در صورت عدم رعایت نکات ایمنی و مهندسی لازم در اجرای خاکبرداری میباشد .

بنابراین هرگونه سهل انگاری در این قسمت از اجرای ساختمان میتواند صدمات جبران ناپذیری را هم به اشخاصی که در پروژه حضور دارند و هم به اطراف پزوژه و ساختمانهای اطراف وارد کند و مهندس مجری را با چالشهای فراوان روبرو سازد .

لذا با توجه به موارد مطرح شده در فوق چالشهای اساسی در هنگام گودبرداری بشرح ذیل میباشد :

  • تامین ایمنی لازم برای افراد داخل گود .
  • مراقبت از ساختمان های اطراف گود برای وارد آمدن کمترین خسارت احتمالی .

تبصره – منظور از کمترین خسارت احتمالی این است که در بعضی از خاکبرداریها به علت وجود تنشهای مشترک بین ساختمان در حال گودبرداری و ساختمانهای مجاور امکان رفع این تنشها به صورت صددرصدی میسر نمیگردد که علت آن عوامل مختلفی از جمله نوع خاک و اجرای نامناسب در گذشته و با نشستهای ساختمانی و یا ……………..میباشد.

در این گونه موارد مهندس مجری میتواند اینگونه خسارات را به حداقل ممکن کاهش دهد که  آسیبی به شخص وارد نشود و حتی المقدور به صورت سریع قابل توجیه در ساختمانهای مجاور باشد .( نمونه ای از این خسارات ایجاد ترکهای مویی و جزیی در ساختمانهای مجاور میباشد )

  • تامین ایمنی لازم برای شریانهای اصلی شهری مانند خط لوله های گاز و آب که قبل از انجام گودبرداری با هماهنگی های لازم با دستگاههای مربوط این شریانها بطور کامل قطع و پس از آن خاکبرداریانجام گردد .

در چه مواردی مهندس مجری باید تمهیدات ایمنی بیشتری را لحاظ کند ؟

جواب این سوال بسیار راحت میباشد اما پاسخ به آن مستلزم صرف هزینه و دقت بیشتر مهندسان مجری میباشد که متاسفانه کمتر به آن توجه شده و باعث خسارتهای مالی و جانی بیشماری در کشور شده است .

مقررات ملی ساختمان گودبرداریهایی که نیاز به دقت بیشتر و ایمنی بالاتری را به علت خطرناک بودن دارد را برای مجریان مشخص کرده که در ذیل به بررسی آنها می پردازیم :

برای اجرای بازسازی ساختمان اینجا کلیک کنید.

  • ضعیف یا حساس بودن ساختمانهای مجاور :

یکی از مهمترین نکاتی که در ابتدای امر باید به آن توجه شود همانگونه که در قبل گفته شد ساختمانهای مجاور کودبرداری میباشد .

از مهمترین نکاتی که در ساختمانهای مجاور باید به آن توجه کرد وجود نشستهای مختلف در ساختمان یا قدیمی بودن ساختمان مجاور و یا وجود ترک یا شکستها در ساختمان مجاور میباشد.

تبصره – لازم به ذکر است که در ساختمانهای فاقد سازه طراحی شده که در قدیم به وفور ساخته میشده و به ساختمانهای بنایی یا دیوار باربر معروف میباشند مهندسان مجری لازم است توجه ویژه ای یر اینگونه ساختمانها داشته و دقت بیشتری حین گودبرداری انجام دهند .

در آخر این نکته حائز اهمیت است که موارد یادشده فقط جهت احتیاط مهندسان مجری مطرح شده و در صورت بروز حادثه هیچ علت محکمه پسندی در دادگاه نمیباشد که این موضوع مهم و خطرناک بودن وظایف مجری را مطرح میکند که گاه بسیار ساده به شمار می آید و حتی از افراد غیر متخصص و مجریانی که هیچ علمی در اجرای ساختمان نداشته استفاده میشود و نهایت امر با وقایع فجیع و جبران ناپذیری مواجه میشوند .

در اینجا لازم است شعار اصلی و اساسی شرکت ایهام سازه بنا را مطرح کنم که هیچ چیزی در دنیا ارزش از دست دادن جان انسانها را ندارد که متاسفانه و در این قسمت ساختمان بیشترین آمار مرگ و میر به علت عدم واگذاری اجرا به افراد متخصص مشاهده میگردد .

  • ضعیف بودن خاک

 

یکی از موارد قابل توجه در حین گودبرداری توجه به نوع خاک منطقه است .

از نظر اکثریت مردم خاکهای زمین تفاوتی با همدیگر ندارند اما از دید مهندسی به علت رفتار متفاوت خاکهای زمین در حین گودبرداری این انواع از اهمیت ویژه ای برخوردار میشود که در ذیل چند نمونه از خاکهایی که نیاز به توجه بیشتر در حین گودبرداری دارد را بیان میکنیم .

در گذشته به علت کوچک بودن شهرها نخاله های ساختمانی در خارج از شهر دپو میشدند . پس از گذشت سالها و گسترش سطح شهرها خانه هایی روی این خاکها بنا گردیده و در حال حاضر خاکبرداری اینگونه خاکها به علت تراکم مهندسی و سست بودن آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار میباشد .

همچنین در شهر اصفهان به علت وجود رودخانه زاینده رود ( که امید است آب این رودخانه دوست داشتنی دوباره احیا گردد ) و بالا بودن سطح آبهای زیرزمین در اطراف این رودخانه خاکهایی که در این منطقه وجود دارند از رسوبات سست و خاکهای ضعیف تشکیل شده اند که بالطبع توجه ویژه مجری ساختمان برای بحث خاکبرداری را طلب میکند .

در قدیم به علت کم بودن دانش مهندسی هنگام ساخت خانه این ساختمانها بر روی همین خاکهای سست بنا شده اند که در نگاه اول مشکلی برای ساختمان مشاهده نمیشود اما هنگامی که ساختمانهای مجاور اقدام به ساخت کاشانه خود در کنار این ساختمان کند و اولین مرحله ساخت یعنی خاکبرداری را انجام دهد ولو گود حاصل عمیق نباشد ساختمان مجاور شروع به ریزش و تخریب آن میگردد .

به جمله ( ولو گود حاصل عمیق نباشد ) توجه ویژه ای میشود زیرا بعضا مشاهده شده که با گودهایی با عمق یک متر ساختمان مجاور ریزش کرده است .

 

  • عمیق بودن گود

در مبحث جنس خاک این موضوع مطرح شد که بر خلاف تصور مجریان غیر متخصص به گودهایی با عمق کم هم باید توجه داشت . پر واضح است که گودهایی با عمق زیاد توجه چندین برابری را طلب میکند که در این موارد نیاز به یک توجه گودبرداری میباشد تا مطالعات کافی بر روی منطقه و خاک مورد نظر انجام گیرد .

  • مدت باز ماندن گود

اگر بطور خلاصه بخواهیم این مطلب را توضیح دهیم باید به این نکته توجه ویژه داشته باشیم که به محض انجام عملیات گودبرداری ارزش ثانیه هایی که در حال گذر هستند چندین برابر افزایش میابد و در هرثانیه پایداری این گود رو به کاهش است که این زمان از چند ساعت تا چند ماه متغیر است .

لازم به ذکر است که این موارد در زمانی میباشد که بارندگی وجود ندارد و بالطبع هنگامی که بخواهیم ارزش ثانیه ها در زمان بارندگی را بررسی کنیم شاید هر ثانیه به اندازه جان صدها نفر ارزش پیدا میکند که این موضوع را می طلبد که مجریان محترم اهمیت ویژه ای به این بحث داشته باشند که در بین مجریان این توجه کمتر مشاهده میشود .

  • آبهای سطحی و زیرزمینی

اگر تا این بند مقاله با ما همراه بوده باشید متوجه شده اید که گودبرداری به نوبه خود دارای خطرات جبران ناپذیری میباشد . حال اگر این گود تحت شرایط جوی مانند باران و یا آبهای زیرزمینی و یا قناتهای مدفون قرار گیرد از اهمیت ویژه ای برخوردار میشود که این امر خطر گودبرداری را دو چندان میکند که مجریان محترم باید اقدامات لازم را در حین گود برداری برای اجرا لحاظ کنند .

 

قیمت خاکبرداری اصفهان

شرکت خاکبرداری اصفهان

خاکبرداری در اصفهان

خاکبرداری و گودبرداری

خاکبرداری ساختمان